جوشکاری

مقاله جوشکاری


 

جوشکاری ساختمان ونکاتی درمورد جوشکاری

 

جوشکاری اتصال دو یا چند قطعه فلزی توسط اعمال فشار، گرما و یا هردو ، بدون استفاده از افزودن فلز پر کننده و یا به همراه آن است که در نهایت منجر به منطقه ای یکنواخت در مرز دو قطعه در اثر ذوب یا تبلور مجدد می شود. همچنین جوشکاری و جوش دادن عبارت است از ایجاد پیوستگی مولکولی بین دو یا چند قطعه فلزی که حداقل یکی از آنها به طور موضعی تحت اثر حرارت به حالت خمیری یا مذاب در آمده باشد. این عمل ممکن است با اعمال فشار یا بدون آن انجام پذیرد.

 

جوش ایده آل

رامیتوان به محل اتصالی اطلاق کردکه نتوان آن را ازقسمتهای دیگرتشخیص داد. باتوجه به دست نیافتن به چنین مشخصاتی ، می توان خواص محل اتصال را چنان بالا برد که در عمل رضایت بخش باشد. نکته حائز اهمیت از نظر کارشناسی، تشخیص نوع فلزی است که جوشکاری بر روی آن انجام می گیرد. نوع اتصال و کاربرد قطعه نیز به منظور انتخاب روش جوشکاری، مواد لازم و نکات جانبی دیگر نیز از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

 

جوشکاری از مسائل خیلی مهم در صنعت ساختمان است .اهمیت این امر به سبب ساخت و سازهای مرتفع که امروزه در تمام نقاط شهری و حتی روستایی به سرعت در حال پیشرفت است چندین برابر شده تا آنجا که سازمان نظام مهندسی نیز با درک این مسئله دوره های مختلفی را برای بالا بردن آگاهی اعضای خود و بروز کردن اطلاعات مهندسین محترم مرتبا برگزار میکند.

 

نکاتی در مورد جوشکاری ساختمانهای فلزی

 

فرآیند برپا سازی اسکلت ساختمانهای فلزی (غالباً مسکونی و تجاری های کوچک) در زمان کوتاهی٬حدوداًیک روزه٬انجام میشود. به همین دلیل نمیتوان تمام جوشکاری هارادرهمان روزانجام داد. دراین حالت

قدم اول

در جوشکارسعی میکند تیر و ستون های ساختمان راباحداقل جوش بر پا کند و بعد از رفتن جرثقیل٬هزینه ساعتی اجاره جرثقیل زیاداست وبرای همین نمیتوان چندروزازآن استفاده کردمضافاًاینکه اگرحتی یکساعت درروزازآن استفاده شودبایدهزینه کل روزراپرداخت نمود٬شروع به جوشکاری کامل کند.

برای همین است که پایداری ساختمان فلزی در چند روز اول که جوشکاری ها هنوز نیم بند هستند بسیار کم است. بلای جان این وضعیت٬باد است. بله وزش باد. تصوراین که یک ساختمان به خاطر وزش باد فروبریزدبسیاروحشتناک است.

چه بایدکرد؟

خب٬این خودش یک بحث علمی رامی طلبد. آیاتابه حال به واژه “بارهای حین ساخت) برخورده اید؟ اساس قضیه اینست که تکنولوژی ساخت نیز علاوه بر بارهای اعمالی بر سازه٬ممکن است بارهای جدیدی رابه سازه اعمال کند. مثلاًدرمبحث پل سازی٬اگربرای ساخت پل مجبوریم که ازتکنولوژی ساخت خاصی استفاده کنیم٬ شاید که لازم باشد سازه را برای یک بارگذاری جدید که ریشه آن فقط و فقط روش ساخت است طراحی کنیم. 

حالاجالب است که بعضی مواقع  این بارهاهستندکه درطراحی سازه حاکم میشوند. بهرحال٬بهتراست که دستورالعملهای ساده ای را رعایت کنیم.

– به هواشناسی اهمیت دهیم. روزهایی که وزش باد زیاد است از الم کردن سازه اجتناب کنیم.

– اگرکه مجبوربه ادامه کاردرحین وزش باد هستیم در طول برپاسازی به ارتفاع و عرض سازه عمود بر جهت وزش باد (سطح بادگیر سازه) دقت کنیم. طوری بایدکارراپیشرفت دادکه همواره این عامل حداقل باشد.

– اگردریک سایت بامحوطه بازهستیداحتمال تغییرجهت بادبه نفع خودبا آرایش وچیدمان مهندسی و حساب شده ماشین آلات کانتینرها و هر چیز دم دستتان که دارای حجم و سطح مناسبی است را بررسی کنید.

– استفاده ازحائل برای افزایش پایداری هم گزینه مناسبی است.

– ازعلم مهندسی سازه نیزاستفاده کنید. درحین الم سازی سازه دقت کنیدکه اگربعضی ازاتصالات کامل جوشکاری شوند می توانید حداقل یک سازه معین پایدار داشته باشید.  اکنون بایدمطمئن باشیدکه سازه معین انتخابی شماپایدار است.

– موارددیگری که نسبت به جاییکه شما هستیداحتمالاً وجوددارندکه شماباید ازخلاقیت خودکمک بگیرید.

 

انواع اتصالات در جوشکاری

 

مراحل اجرایی جوشکاری قوس الکترود دستی

آلودگی ها از قبیل چربی، کثافات، رنگ، اکسیدها و پوسته ها از لبه های مورد جوش حداقل تا فاصله 15میلی متر ازهرطرف قطعه. اصولاً کاربه کمک سنگ زنی،برس زنی وسمباده انجام میگیرد. روش شیمیایی بیشتربرای زدودن چربیها می باشد.

 

جوشکاری 

متناسب با ضخامت ورق و شرایط کار و نهایتاً به کمک استانداردها لبه سازی انجام می شود. برای ورق های ضخیم از لبه سازیدو طرفه و برای ورق های با ضخامت متوسط از لبه سازی یک طرفه استفاده می شود. مسلماً شیار نیز می تواند برای قطعات با ضخامت متوسط از یکطرف و برای قطعات ضخیم در دو طرف قطعه ایجاد شود.

1-برطرف کردن کلیه مواد زائد، ناخالصی ها،

2- یخ زدن لبه های مورد

زاویه پخ و شعاع انحناء تحتانی لبه ها بر حسب حساسیت به ترک، پیچیدگی، وزن قطعه در هنگام جوشکاری، نوع الکترود، مهارت جوشکار و هزینه یخ سازی انجام می گیرد. مثلاً لبه سازی به صورت لاله فلز جوش متری نسبت به لبه سازی به صورت V نیازدارد. یالبه سازی به شکل V به بعضی ترک خوردگی هانسبت به شکل لاله (U) حساس تر است و یا قطعات لبه سازی شده از دو طرف نسبت به قطعات لبه سازی شده از یک طرف حساسیت کمتری به پیچیدگی دارند.

البته بعضی اوقات از شکل ظاهری قطعات می توان استفاده کرده و لبه سازی انجام نمی دهند.

لبه سازی معمولاً به کمک سنگ زنی، ماشین کاری و یا با استفاده از توچ ویاقوس انجام میگیردکه هریک مستلزم هزینه میباشدوبه هزینه جوشکاری افزوده می گردد.

 

3- استقرار اجزاء در کنار یکدیگر برای عملیات جوشکاری

ترجیحاً استقرار قطعات را طوری کنار یکدیگر فراهم می سازند که راحت ترین موقعیت برای جوشکاری آنها تامین گردد. در این راستا می توان از گیره، نگهدارنده و وضعیت دهند ها استفاده نمود که اکثراً شرایط کار را خیلی ساده می کنند.

 

4- تک بندی قطعات

در فواصل مناسب بطوریکه از پیچیدگی آنها جلوگیری به عمل آید و پیچیدگی آنها به حداقل برسد نسبت به یکدیگر با خال جوش کنار هم استقرار می یابند.

انتخاب الکترود و تنظیم آمپر و قراردادن کار در موقعیتی که جوشکار احساس راحتی کند. تنظیم آمپر اصولاً روی تکه قراضه ای انجام می گیرد.

 

5- عملیات جوشکاری

پس از راه اندازی قوس و تنظیم آمپر، قوس را به داخل محل اتصال جهت می دهند تا فلز جوش در محل اتصال رسوب داده می شود. لذا جوشکار حرکت های زیر را بایستی همزمان به طور یکنواخت و قابل کنترل انجام دهد این حرکت ها عبارتند از:

الف) تثبیت فاصله نوک الکترود با سطح مذاب حوضچه. در حقیقت الکترود را باید به سمت حوضچه در اثر مصرف پایین آورد.

ب) حرکت الکترود و قوس در سرتاسر مسیر جوش که در اصل تعیین کننده سرعت جوشکاری است. این حرکت توام با حرکت های زیگزاگی یاموجی شکل است که هر جوشکار بر حسب عادت یک نوع حرکت را انجام می دهد.

 

در صورتی که به آهنگری علاقه مند هستید می تونید مقاله آهنگری را از وب سایت ساخمان کاران مطالعه کنید

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *