نمای سیمانی

نمای سیمانی ساختمان در انواع مختلفی مانند نمای سیمان سفید، نمای سیمان شسته، نمای رومی سیمانی طراحی می‌شود. نمای سیمانی مدرن و کلاسیک از دیگر سبک های نمای های سیمانی هستند.
اگر سیمان را برای نمای ساختمان خود انتخاب کرده‌اید شما فردی هوشمند هستید؛ چرا که این روش از نماسازی در عین حال که قیمت پایینی دارد، می‌تواند کیفیتی فراتر از انتظار داشته باشد.
نمای های سیمانی همان چیزی است که در شرایط اقتصادی امروز می‌تواند پاسخگوی نیازهای ساختمان باشد. فرقی نمی‌کند که چه نوع ساختمانی دارید، نماهای سیمانی برای ساختمان مسکونی، برای ویلا و یا هر نوع دیگر ساختمان می‌تواند به طور ترکیبی یا تکی طراحی شود.
برای ساختمان‌های بلند مانند نمای برج‌ استفاده از انواع آن متداول است و این به دلیل سهولت در اجرای آن است.این نما، نمای ساده ای است که انواع مختلفی دارد و در رنگ و طرح‌های مختلف مانند نمای سیمان رنگی، نمای سیمان طرح سنگ و نمای سیمان طرح چوب طراحی می‌گردد.

طراحی نمای سیمانی برای چه ساختمان‌هایی انجام می‌شود؟

نمای سیمانی یکی از زیر شاخه های مهم سیمانکاری ساختمان است که همان طور که از اسم آن هم پیداست، بیشتر از سیمان برای ساخت آن استفاده می‌شود.
سیمان یکی از پرکاربردترین و مفیدترین مصالحی است که در صنعت ساختمان‌سازی به کار می‌رود.
ترکیب سیمان با آب، زمانی که در مجاورت هوا قرار بگیرد، خاصیت چسبندگی فوق‌العاده‌ای پیدا می‌کند و همین موضوع سیمان را به یکی از پرکاربردترین مصالح ساختمانی تبدیل کرده است.

معمولا از سیمان برای چسباندن ذرات و مصالح ساختمانی استفاده می‌شود اما از آن‌جایی که سیمان مخلوط شده با آب، ترکیب ارزان و مقاومی است که در برابر گرما، سرما، باد و باران مقاومت زیادی دارد؛ در نمای ساختمان هم مورد استفاده قرار می‌گیرد.
از نمای سیمانی می‌توان در کاربری‌های متفاوتی استفاده کرد، برای مثال می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.
• نمای مسکونی
• نمای اداری
• نمای ویلایی

انواع نمای سیمانی ساختمان

نمای سیمانی با توجه به طرح‌ و نوع مواد به کار رفته در آن انواع مختلفی دارد.
انواع نما های سیمانی عبارت‌اند از:

نمای سیمان رومی

نمای سیمان رنگی

نمای سیمان شسته

نمای سیمان سفید

نمای سیمان ماهوتی

نمای سیمان آبساب

نمای سیمان خراشی

نمای سیمان تخته ماله

نمای سیمان چکشی یا تیشه ای

نمای سیمان موزاییک شسته

نمای سیمان تگرگی

نمای سیمان سفید

نمای سیمان سفید

نمای سیمان سفید نوعی از نمای سیمانی است که در آن ظاهر ساختمان را با ترکیب سیمان سفید و آب می‌پوشانند و به ساختمان ظاهری کاملا سفید و یک دست می‌دهند.

نمای سیمان شسته

نمای سیمان شسته

نمای سیمان شسته، نمایی است که از ترکیب سیمان سفید، سنگ دانه‌های رنگی و رنگ‌های معدنی اندود شده تشکیل شده است. این نما زیبایی و ظاهری فوق‌العاده دارد و استحکام آن نیز در مقایسه با سایر نماهای سیمانی بیشتر است.

نمای سیمانی تخته ماله

این نوع نمای سیمانی از دو بخش اصلی تشکیل شده است:
• آستر
• تخته ماله
ضخامت لایه‌ی آستر ۲ سانتی متر است و با استفاده از ملات ماسه سیمان برروی دیوار بلوک سیمانی یا آجری‌گری (به آجر فشرده‌ی بدون بندکشی گفته می‌شود) اجرا می‌شود.
لایه‌ی دوم هم ضخامتی به اندازه‌ی ۰.۵ سانتی متر دارد و از ترکیب ماسه، سیمان، پودر سنگ و خاک سنگ ساخته می‌شود که به وسیله‌ی تخته ماله روی آستر کشیده می‌شود.
برای جلوگیری از ترک خوردگی سیمان در نما، معمولا نما را با خط کشی به قسمت‌های مجزا تقسیم می‌کنند و سپس مواد را بر روی نما پیاده‌سازی می‌کنند.

نمای تخته ماله

اجرای نماسازی سیمانی تخته ماله نیاز به دقت و ظرافت بالایی دارد به همین دلیل احتیاج به اکیپ کاربلد در اجرای آن است.
نمای سیمانی تگرگی و نمای سیمانی ماهوتی
نماهای سیمانی تگرگی و ماهوتی هردو ضخامتی به اندازه‌ی دو سانتی‌متر دارند و از ترکیب سیمان با پودر سنگ، خاک سنگ و ملات سیمان ساخته می‌شوند.
اجرای این نوع از نمای به صورت پاششی انجام می‌شود.
تفاوت نمای ماهوتی با نمای تگرگی در ابعاد دانه‌های تشکیل دهنده آن‌ها است.
اگر برای ساختن ملات از مصالح دانه درشت استفاده شود به آن نمای تگرگی می‌گوییم؛ حال اگر از مصالح دانه ریز برای ساخت ملات استفاده شود به آن ماهوتی می‌گوییم.
نماهای سیمانی تگرگی و ماهوتی به اندازه سیمان سفید و شسته، لوکس وگران به نظر نمی‌آیند، اما اگر با طراحی خلاقانه بتوانید از آن در کنار مصالح دیگر استفاده کنید می‌توانید نمای ترکیبی جذاب و مدرنی را داشته باشید.

نمای سیمان چکشی یا تیشه‌ای

نمای چکشی یا تیشه ای

نمای سیمانی چکشی از اندود کردن دو لایه مواد بر روی هم تشکیل می‌شود:
لایه‌ی اول این نما ۲ سانتی متر ضخامت دارد و ترکیبی از ملات ماسه با سیمان سفید یا سیمان رنگی به وجود می‌آید.
لایه‌ی دوم نما با ضخامت ۱.۵ سانتی‌متر و با استفاده از ماله اجرا می‌شود. لایه دوم بندهایی دارد که آن را با شیشه پر می‌کنند و پس از خشک شدن اندود، سطح آن را با تیشه‌های مخصوص تیشه‌دار می‌کنند.

نمای سیمان خراشی

نمای سیمان خراشی

طراحی نمای سیمان خراشی از سه لایه‌ی اصلی تشکیل شده است:

لایه‌ی اول همان لایه‌ی آستر است که از ترکیب ماسه و سیمان تشکیل شده است.

لایه‌ی دوم همان لایه‌ی ماله است که از ترکیب ماسه، سیمان، پودر سنگ و خاک سنگ تشکیل می‌شود.

بعد از اجرای این دو لایه، لایه‌ی دیگری را با مصالح سنگی به ضخامت ۲ میلی‌متر اجرا می‌کنند. در انتهای کار برای ایجاد خراش‌های مخصوص نمای سیمانی خراشی، از ماله‌ی مخصوص استفاده می‌کنند.

نمای سیمانی آبساب و موزائیک شسته

این نما از لحاظ مصالح تشکیل دهنده، شباهت بسیار زیادی به نمای چکشی دارد و برای ساخت آن، از یک لایه‌ی آستر با ملات ماسه سفید یا رنگی به همراه سیمان و لایه‌ی ملات موزائیکی تشکیل شده است.
اما روش اجرا آن متفاوت از نمای سیمانی چکشی است و به صورت زیر اجرایی می‌شود

در روش اول، قبل از اجرای نما، سطح لایه را با آب خیس می‌کنند و تا زمانی که مصالح سنگی معلوم شود، سطح کار را با برس می‌سایند. در نهایت هم لایه‌ی نهایی را آنقدر با سنگ سنباده می‌زنند که کاملا صیقلی و مانند موزائیک شود.
در روش دوم سطح لایه را با آب و اسید آنقدر شست و شو می‌دهند که سنگ‌دانه‌های لایه به صورت برجسته و درشت و سیمان‌ها به صورت دانه‌های ریز نمایان شود.
به این نوع از نمای سیمانی نمای اندود سیمانی شسته گفته می‌شود.

نمای سیمانی رنگی

نمای سیمان رنگی از ترکیب سیمان سفید با رنگدانه به وجود می‌آید. این نوع از نماهای سیمانی از قابلیت چسبندگی بالایی برخوردار است، حال به چند مورد از ویژگی‌های نمای سیمان رنگی می‌پردازیم.

نمای سیمانی رنگی

• عدم تغییر رنگ در مقابل نور خورشید
• عدم نفوذ آب
• تنوع رنگی بالا
• امکان استفاده از مواد ضد آلودگی (نانویی) برای جلوگیری از تغییر رنگ
• قیمت مناسب
این نوع از نمای سیمانی به کاربران و کارفرمایان این امکان را می‌دهد تا با رنگ دلخواه خود نمای ساختمان خود را طراحی کنند.

نمای سیمانی رومی

نمای سیمانی رومی

نمای سیمان رومی یکی از نماهای پر شکوه در معماری به حساب می آید که عمدتا از متریال سنگ در آن استفاده می‌شود، اما همانطور که می‌دانید مصالح سنگی جز مصالح گران قیمت در صنعت ساختمانی به حساب می‌آید.

نمای سیمانی مدرن

نمای سیمانی مدرن

همانطور که پیشتر نیز ذکر شد، از این روش نما می‌توان در نماهای مدرن استفاده کرد. در نمای مدرن بر خلاف نمای رومی از پیچیدگی و المان‌های زیادی استفاده نمی‌شود و از آن می‌توان در انواع کاربری‌های مسکونی، تجاری، اداری، ویلایی و .. استفاده کرد.
نمای سیمانی مدرن در عین سادگی، اقتصادی و عملکردی هم هست و جز پر طرفدارترین سبک‌های اجرایی است.

مزایای نمای سیمانی

یکی از مهم‌ترین و حساس‌ترین مراحل ساخت یک ساختمان، نمای آن است. مزایای یک مصالح ساختمانی این امکان را به شما می‌دهد تا در انتخاب نمای زیبا و کاربردی مناسب‌ترین متریال انتخاب کنید.

• مقاومت بالا: در بین نماهای مختلف ساختمانی مقاومت و استحکام بالایی نماهای دارد. از این رو از این نوع نما می توان در ساخت نما پارکینگ نیز استفاده کرد.

• به صرفه بودن: همان‌طور که پیشتر نیز ذکر شد، عمده مصالح مصرفی در اجرای نمای سیمانی، سیمان است. قیمت به‌صرفه و اقتصادی سیمان در بازار باعث شده است که روش از نماسازی ساختما بسیار ارزان باشد. به همین دلیل، نمای سیمانی کاربرد بسیار زیادی در ساخت نمای دانشگاه، نمای شرکت، نمای خوابگاه، نمای خانه سالمندان و … دارد.

• مقاوم در برابر عوامل طبیعی: در مقابل فشارهای همچون باد، طوفان، باران و … مقاوم باشد.

• ظاهر یکنواخت: در این نوع می‌توان از طرح‌های متفاوتی استفاده کرد، که یکی از این طرح‌های اجرایی طرح یکنواخت و صاف است، این نیز قابل ذکر است که در مرحله‌ی اولیه اجرایی باید سطح نما را کاملا صاف و تراز کرد تا نما به صورت یکنواخت اجرایی شود.

• امکان اجرا در انواع سبک‌های معماری: می‌توان در نمای مدرن، کلاسیک، روستیک، رومی و … استفاده کرد.

معایب نمای سیمانی

در کنار مزایایی که با هم بررسی کردیم، معایبی هم در نماسازی سیمانی وجود دارد که برای طراحی و اجرا باید به آن‌ها توجه کنید:

• تغییر رنگ نما: یکی از بزگترین معایب نماهای سیمانی، تغییر رنگ آن است. پس از گذشت مدتی از اجرا، آلودگی محیط را به خود جذب کرده، کدر شده و تغییر رنگ می‌دهد.

• افزایش وزن سازه: اگر وزن نمای ساختمان برایتان مهم است و نمی‌خواهید نمای سنگینی را برای ساختمانتان استفاده کنید، توصیه می شود به این موضوع دقت بفرمایید.

• عایق نبودن: اگر ساختمان شما از لحاظ جغرافیایی در منطقه‌ای با آب و هوای مرطوب قرار دارد، نما های سیمانی نمی تواند گزینه‌ی خوبی برای اجرای نما باشد.

• آنتی استاتیک نبودن: خاصیت آنتی استاتیکی ندارد؛ این به این معناست که نمای سیمانی می‌تواند به راحتی گرد و غبار را به خودش جذب می‌کند.

عناصر تشکیل دهنده

از جمله متریال‌های پر کاربرد در نمای سیمانی را می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

• توری رابیتس
برای تهیه بستر مناسب اجرای نمای اصلی
• ملات پودر سنگ و سیمان
برای پر کردن فاصله بین رابیتس و دیوار، جهت مقاومت و چسبندگی بهتر نمای اصلی
• سیمان
جهت اجرای اندود و نمای اصلی ساختمان

نمای سیمانی

مراحل طراحی

یک طراح برای طراحی هرچه بهتر نمای ساختمان خود باید شرایط و عواملی را مدنظر قرار دهد.
• شناسایی بافت منطقه
• آب و هوای قالب در منطقه
• کاربری ساختمان
در ظاهر طراحی نمای ساختمان و در نظر گرفتن این عوامل کار بسیار ساده‌ای است، اما همین عوامل می‌توانند تاثیر بسزایی در مقاومت و ماندگاری نمای سیمانی شما داشته باشند.

ضوابط طراحی نمای سیمانی

• عدم استفاده از نماهای تمام شیشه ای یا تمام فلزی

• عدم استفاده از رنگ¬های نامتعارف و ناهمگون در نمای ساختمان

• پرهیز از بکارگیری مصالح متعدد در نمای ساختمان 

• عدم استفاده از فرم¬های نامتعارف و نامأنوس (نظیر کشتی، مجسمه ، میوه ها و …) در طراحی و احداث بناها

• پرهیز از به کارگیری مصالح برنده یا شکننده از قبیل فلز در طبقات همکف و اول، در محدوده ای که در تماس فیزیکی با انسان قرار می گیرد.

• ممنوعیت طراحی و اجرای هرگونه تجهیزات تأسیساتی به طور نمایان در نمای اصلی، جانبی و جداره¬های شهری

• عدم درج هرگونه نوشته بر روی نمای ساختمان مازاد بر آنچه که در نقشه نمای مصوب مجاز بوده است.

• عدم استفاده از علائم و نمادهایی که اشاعه دهنده تفکرات ضد دینی و ضد فرهنگی باشد.

• ممنوعیت ایجاد هرگونه اختلاف سطح (لبه، پله، سکو و …) درسطح پایین نما (در خط زمین)

• ممنوعیت ایجاد هر گونه پیش آمدگی فضای ورودی در معبر عمومی

• پیش آمدگی عناصری همچون؛ لبه پنجره ها، قرنیز و قاب سازی های مجاز در فضای معبر عمومی، بیش از ۱۰ سانتیمتر نباشد.

• عدم استفاده از بازشوهای با اشکال هندسی متفاوت و نامأنوس در نما

• ضرورت استفاده از مصالح بادوام و مانا و مقاوم در مقابل فرسایش و آلوده شدن در نما در همجواری با محورها، معابر و یا ساختمان های خاص 

• ضرورت هماهنگی رنگ غالب نما با رنگ ابنیه همجوار

• پوشاندن درز انقطاع بین دو ساختمان، با مصالح متناسب با نما

• ضرورت طراحی، اجرا و نصب کلیه عناصر مربوط به تأسیسات ساختمان اعم از مکانیکی، الکتریکی و نظایر آن در مکان هایی که درمعرض دید از معابر عمومی قرار نگیرند.

• ضرورت طراحی محل تابلو در طراحی نمای ساختمان ها

• ضرورت طراحی فضای ورودی ساختمان، به صورت خوانا و متناسب با سایر ارکان و اجزاء نما

• ضرورت پیش بینی تدابیری همچون قرنیز برای کف پنجره ها، به نحوی که از لغزش آب بر روی نما و ایجاد لکه جلوگیری شود.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *