مراحل بتن ریزی ساختمان

بتن ریزی چیست؟

بتن ریزی از مهم‌ترین و حساس‌ترین عملیات‌ها در ساخت سازه‌های بتنی است که در اسکلت بتنی و فلزی اجرا می شود.
بتن یکی از مصالح ساختمانی است که به دلیل مقاومت بالای آن یکی از مصالح بسیار پر مصرف و کارآمد در صنف ساختمان می باشد . بتن ریزی به فرایندی گفته می‌شود که در آن به محلی مانند کف سازه، فونداسیون سازه، سقف سازه، زیرسازی و … اقدام به ریختن بتن می‌شود. شرایط و مراحل آن در اقلیم های مختلف نسبت به آب و هوا و موقعیت جوی و جغرافیایی کاملاً متفاوت می باشد.
بتن ریزی اصولاً درون قالب‌هایی انجام می‌شود که پس از گیرش بتن، قالب‌ها از آن جدا شده و تا زمانی از بتن نگهداری می‌شود تا به صد درصد گیرش برسد. در حقیقت برای شروع این فرآیند باید به بررسی مشخصات محل پروژه با نقشه، مشخصات فنی و همینطور استاندارد های مورد نیاز بپردازیم.

بتن ریزی

4مرحله بتن ریزی فونداسیون ساختمان

عملیات بتن هر سازه‌ای به 4 مرحله دارد که در ادامه توضیحاتی درباره هر مراحل ارائه می‌شود.

4. متراکم سازی

3. بتن ریزی فونداسیون

2. قالب بندی

1. آرماتوربندی

1. آرماتوربندی فونداسیون

این مرحله در اجرای اسکلت بتنی پس از اجرای بتن مگر انجام می‌شود. در آرماتوربندی میلگردهایی با ضخامت‌های استاندارد با توجه به تعداد طبقات سازه در کف سازه اجرا می‌شوند. میلگردها معمولاً به یک صفحه که در بتن مگر کار گذاشته شده است، جوش یا پیچ می‌شوند.

2. قالب بندی فونداسیون

در این مرحله اطراف آرماتورها قالب پلاستیکی یا چوبی قرار می‌گیرد تا در مرحله بعد بتن درون قالب‌ها هدایت شود.
قالب بندی (Formwork)، فرآیند سرهم کردن و آماده‌سازی قالب بتنی است. در واقع قالب‌بندی، آماده‌سازی محل و اولین مرحله برای شروع فرایند بتن ریزی است. قالب‌های بتن از مواد مختلفی نظیر چوب، فولاد، پارچه، الیاف پلیمری تقویت‌شده و مواد کامپوزیت ساخته می‌شوند. به علاوه، هر یک عضو های سازه‌ای نظیر ستون، تیر، دال، فونداسیون و غیره، فرآیند قالب‌بندی مختص به خود را دارند.
در صورتی که قالب‌بندی به خوبی انجام نشده باشد، تمام مراحل بعدی بتن ریزی با مشکل مواجه خواهد شد. توجه به نکات زیر در حین قالب‌بندی ضروری است:

• تمیز کردن مواد زاید (یخ، بتن چسبیده و غیره) از روی قالب و روغن اندود کردن آن
• نصب قالب‌ها بر اساس طرح و فیکس کردن اولیه
• قرار دادن بلوک‌های سیمانی و جانمایی میلگردها بر اساس طرح
• بررسی تراز بودن سطوح
• اجرای شمع‌بندی یا نصب تیرهای نگهدارنده در صورت نیاز
• فیکس کردن نهایی اجزا و اتصال میلگردها به قالب
علاوه بر موارد بالا، در هنگام آماده‌سازی فرآیند بتن ریزی باید نکات زیر را نیز رعایت کنید:
• خیس کردن مصالح بنایی مجاور بتن
• تمیزکاری کامل میلگردها
• زدودن لایه ضعیف احتمالی از روی لایه‌های بتن سخت‌شده پیش از بتن جدید

3. بتن ریزی فونداسیون

در این مرحله معمولاً برای ساخت سازه‌های با مقیاس کم، بتن از کارخانه خریداری شده و با تراک میکسر به محل حمل می‌شود، سپس به وسیله پمپاژ به درون قالب‌ها ریخته می‌شود. بتن ریزی فونداسیون باید پیوسته و در یک مرحله انجام شود زیرا استحکام کلی سازه در صورت پیوسته نبودن فونداسیون کاهش می‌یابد.

4. متراکم سازی فونداسیون

در این مرحله پس از اتمام بتن ریزی، به وسیله ویبراتور برای بتن ‌های با عمق بیش از ۱۵ سانتی‌متر و با میله و شمشه برای بتن ریزییهای با عمق کمتر از ۱۵ سانتی‌متر، متراکم سازی و هواگیری انجام می‌شود.

4مرحله بتن ریزی اسکلت بتنی

ساخت اسکلت ساختمان با استفاده از بتن پس از مرحله بتن ریزی و گیرش صد درصد بتن فونداسیون، انجام می‌شود. مانند بتن ریزی فونداسیون از آرماتوربندی، قالب بندی، بتنریزی و متراکم سازی تشکیل شده است.

4. متراکم سازی

3. بتن ریزی اسکلت

2. قالب بندی

1. آرماتوربندی

1. آرماتور بندی اسکلت بتنی

در این بخش نیز مانند آرماتور بندی فونداسیون، با استفاده از میلگردهایی با ضخامت استاندارد، به صفحات و میلگردهایی که در مرحله فونداسیون کار گذاشته شده است، پیچ شده یا جوش داده می‌شود.

2. قالب بندی اسکلت بتنی

در این مرحله نیز قالب‌های چوبی یا پلاستیکی به دور آرماتورها بسته می‌شوند.

3. بتن ریزی اسکلت، اسکلت بتنی

برای انجام این مرحله، بتن از کارخانه خریداری می‌شود و به وسیله میکسر به محل احداث، حمل شده و سپس با استفاده از پمپاژ به درون قالب‌ها هدایت می‌شود. بتن ریزی اسکلت سازه‌های چند طبقه قابلیت چند تکه یا پیوسته نبودن را دارند و می‌توان این مرحله را در چند روز غیر متوالی انجام داد.

4. متراکم سازی اسکلت بتنی

در این مرحله به دلیل عمق زیاد بتن ریخته شده، از ویبراتور برای متراکم سازی، یکنواخت کردن و خارج کردن هوا از درون بتن استفاده می‌شود.

بتن ریزی سقف

این مرحله بخشی از عملیات ساخت اسکلت محسوب می‌شود. پس از آرماتور بندی و قالب بندی، به وسیله پمپ، منوریل یا آسانسور بتن را به طبقه مورد نظر می‌برند، سپس بتن ریزی اجرا می‌شود. البته ناگفته نماند که بتن ریزی سقف باید پیوسته انجام شود زیرا در یک مرحله انجام نشدن بتن و تاخیر زمانی ممکن است باعث کاهش کیفیت بتن شود.

بتن ریزی چیست ؟

نکات مهم بتن ریزی فونداسیون

حال می خواهیم چند نکته را برای اجرای هرچه بهتر بتن ریزی فونداسیون برایتان بیان کنیم.
1. قبل از شروع عملیات باید درون قالب های فونداسیون که آرماتور بندی شده از خاک ها و نخاله های ساختمانی خالی شود
2. برای اینکه بتن مقاومت خود را از دست ندهد به بتن در حال حمل آب اضافه نکنید
3. باید توجه کنید که بتن نامناسب به هنگام تخلیه بتن در محل ریخته نشود چون معمولا مقداری بتن هنگام تخلیه در ابتدای میکسر باقی می ماند.
رعایت همین چند نکته می تواند کمک خوبی برای مقاومت هرچه بیشتر بتن موثر باشد. البته علاوه بر این نکات گفته شده باید نظارت صحیح شرکت های ساختمانی بر نحوه اجرای پروژه بتن ریزی فونداسیون را نیز در نظر بگیرید.[/vc_column_text][ultimate_spacer height=”20″][vc_column_text]

انواع تجهیزات بتن ریزی

برای شروع عملیات بتن ریزی باید به گونه بتن توجه کنیم. چون برای انواع گوناگون بتن مثل بتون ماده و بتون ساخته شده در محل و غیره مصالح، ابزار و تجهیزات متفاوت خواهد بود.برای نمونه جهت انواع بتن که در محل پروژه تهیه می گردد شما به مصالح با کیفیت در محل احتیاج دارید. در لیست زیر با اسامی دستگاه، ماشین بتن ریزی، دکل بتن ریزی مورد نیاز آشنا میشوید.

• بچینگ بتن (Concrete Batching)
• میکسر بتن (Concrete Mixer)
• ویبراتور بتنی (Concrete Vibrator)
• دستگاه سنگ فرش بتن (Concrete Paver)
• پمپ بتن (Concrete Pump)
• پمپ بتن بازویی (Concrete Boom Placer)
• تانک بتنی (Concrete Tank)
• خرد کن بتن (Concrete Crusher)
• نوار نقاله بتنی (Concrete Conveyor)

انواع بتن و ماشین بتن ریزی

چرا بتن ریزی اهمیت دارد؟

بتن ریزی یکی از مهم ترین و پیچیده ترین مراحل فونداسیون می باشد. برای پیاده سازی مراحل بتن سازی باید تجربه کافی را داشته باشید تا بتوانید مراحل آن را به راحتی انجام دهید. چرا که اجرای استاندارد بتن ریزی از بنای شما در مقابل زلزله محافظت می کنند.
ریختن بتن در دمای بسیار بالا و پایین منجر به عدم مقاومت بتن می شود بنابراین بهتر است قالب را در دمای مناسب انجام دهید.
ریختن بتن در دمای بسیار کم به دلیل یخ زدگی آب درون بتن مشکلی ایجاد می کند. وقتی آب یخ می زند ، ذرات سیمان و شن کاهش می یابد. با کاهش چسبندگی بین اجزای بتن ، مقاومت آن کاهش می یابد.
اگر مجبور به ساخت بتن در دمای پایین هستید ، از محلول کلر – نیترات برای جلوگیری از یخ زدگی آب استفاده کنید. البته استفاده از آب گرم برای تهیه بتن می تواند دشواری ریختن بتن در هوای سرد را تا حدودی کاهش دهد.
ریختن بتن در دمای بالا باعث کاهش مقاومت بتن به دلیل افزایش بهره وری طولانی مدت ، ترک خوردگی حرارتی و تمایل به جمع شدن در اثر خشک شدن ، کاهش مقاومت بتن ، افزایش سرعت خوردگی فولاد تقویت کننده و کاهش یکنواختی سطح بتن می شود.

بتن ریزی در سرما

در شرایط دمای پایین تر از ۵ درجه سانتی گراد امکان بتن ریزی وجود دارد. توصیه می شود در چنین شرایطی بتن ریزی را انجام ندهید. اما در صورتی که مجبور به انجام آن در چنین شرایطی شدید، باید همواره حرارت بتن را در دمای بالای 5 درجه حفظ کنید. در شرایط هوای سرد، هیدراسیون در بتن به کندی صورت می گیرد و در دمای صفر درجه نیز این فرآیند به کلی متوقف می شود. این عملکرد موجب خرد شدن سریع بتن، پس از باز شدن قالب می شود. دلیل این امر نیز تشکیل نشدن خمیر سیمان است. به طور کلی در دمای زیر ۵ درجه، واکنش بین آب و سیمان در مخلوط بتن به کندی صورت می گیرد و این امر موجب کاهش دوام و مقاومت بتن می شود. بنابراین پس از بتن ریزی در چنین شرایطی باید به خوبی از بتن ریخته شده مراقبت نمایید.
برای انجام این عملیات در شرایط سرما نیاز به ضد یخ بتن وجود دارد. در انتخاب ضد یخ بتن، باید توجه داشته باشید که ضد یخی برای استفاده در بتن مناسب است که دارای دو ویژگی باشد: اولا بتواند نقطه انجماد آب داخل بتن را کم کند و ثانیا به عنوان یک تسریع کننده در گیرش بتن و افزایش مقاومت بتن اولیه ایفای نقش نماید. در مورد ضد یخ های کلر دار نیز باید دقت نمایید که این نوع ضد یخ ها برای استفاده در انواع بتن پیش تنیده و آن دسته از بتن هایی که دارای آلومینیوم و گالوانیزه هستند، توصیه نمی شود.

دکل بتن ریز

بتن ریزی در هوای گرم

بتن ریزی در هوای گرم نیز به مانند هوای سرد ، دارای اصول و قواعدی است که باید مورد توجه قرار گیرند. با این وجود ، انجام این عملیات در چنین شرایطی می تواند بر سازه نهایی اثرات نامطلوبی داشته باشد. برخی از این اثرات عبارتند از:
کاهش مقاومت بتن به دلایلی نظیر افزایش مصرف آب در طولانی مدت و بالا بودن دما در زمان بتن ریزی، بروز ترک های حرارتی و تمایل بیشتر به جمع شدگی به دلیل خشک شدن، کاهش میزان دوام بتن، تسریع خوردگی میلگردهای موجود در بتن و همچنین کم شدن میزان یکنواختی در سطح بتن.

هزینه ها و قیمت

یکی از عوامل موثر بر قیمت بتن ریزی ، محل اجرای آن می باشد. قیمت بتن ریزی کف، سقف یا دیوار متفاوت می باشد. ضخامت بتون ریزی نیز بر روی هزینه آن موثر است، به طوری که با افزایش ضخامت، هزینه بتون ریزی نیز افزایش می یابد. غالبا با افزایش مساحت بتون ریزی از قیمت بتون ریزی کاسته می شود. وسایل و دستگاه بتون ریزی و همچنین فاصله حمل بتون تا محل پروژه از دیگر عوامل موثر بر قیمت تمام شده بتون ریزی می باشد. افزایش فاصله حمل موجب افزایش هزینه می گردد. علاوه بر موارد ذکر شده عیار بتون یکی دیگر از عوامل موثر بر قیمت می باشد. با تغییر عیار بتون قیمت هر متر مکعب نیز تغییر می یابد.
جهت اطلاع از قیمت ها ی ساختمانی در اپلیکیشن ساحتمان کاران و سایت قالب بندی و داربست فلزی درخواست قیمت بدهید تا از قیمت های بروز با خبر شوید.

1 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *